Het is vrijdagavond. Het is gezellig. Er klinkt muziek, er wordt gedanst en je staat met een glaasje wijn in je hand te genieten. De mensen om je heen zijn gezellig in gesprek. Een vriend vertelt iets en de anderen reageren. Sommige zijn het met hem eens en anderen juist niet. Je vindt het opvallend dat iedereen blijkbaar weet wat hij vindt. En plots realiseer jij je dat jij dat niet hebt. Je hebt géén idee wat je zelf vindt. Je krijgt het pas echt benauwd als iedereen zich naar jou omdraait en er gevraagd wordt: “Wat vind jij?”

Ik ontmoet regelmatig mensen die zich in het bovenstaande herkennen. En die daardoor onnodig onzeker zijn van wie ze zijn. En dat is helemaal niet nodig!

In mijn vorige blog ging het over je passies die je veel kunnen leren. Ze helpen je in het maken van keuzes en ze leren je wat belangrijke ingrediënten zijn in jouw leven om gelukkiger te worden.

Je innerlijk kompas werkt op een vergelijkbare manier. Het is het waard een onderzoek te doen naar waar jij voor staat. In mijn E-boek ‘ 7 REDENEN OM AANDACHT TE GEVEN AAN JE DRIJFVEREN’ kun je door een zelfonderzoekvragen te beantwoorden meer zicht krijgen op je kompas of innerlijke opdracht zoals ik het ook vaak noem.

Een innerlijk opdracht geeft je niet alleen antwoord op wat je leuk vindt om te doen, maar ook op welke manier jij de dingen wilt doen. Welk moreel, welk ethisch kompas wil je gebruiken?

Vragen kunnen je meer helderheid geven.

Wie ben ik en waar sta ik voor? Eet ik vlees? Ben ik vegetarisch of veganistisch? Eet ik biologisch of niet?

Ga ik mijn huis isoleren? Groene stroom gebruiken?

Maar ook vragen als:

Op welke manier wil ik de balans tussen mijn werkende- en mijn privéleven vormgeven? Zit er een verschil tussen die twee werelden?

Wat vind ik van de gehaaste, 24 uurs maatschappij? Past mij dit?

Hoe breng ik een goede gezonde balans aan in tijd in mijn leven? Tussen mijn gezin, werk en ‘eigen tijd’?

Hoeveel ‘eigen tijd’ heb ik eigenlijk voor nodig?

Met innerlijke kompas bedoel ik dus dat je kennis en inzicht in jezelf hebt.

Duurzaamheid is daarin voor mij een belangrijk woord geworden. Niet alleen milieu-gericht maar ook in relaties. Met vrienden, familie en ook zeer sterk in mijn relaties professioneel gezien. Het geeft je antwoord op de vraag: ‘Waar sta ik voor?’.

Het bewust hebben van je eigen kompas maakt duidelijk voor jezelf, én voor anderen, waar jij voor staat. Dit maakt dat je bij een feestje wel weet wat je kunt antwoorden. Ook als je antwoord dan is: ‘daar heb ik eigenlijk geen mening over!” Een ander groot voordeel dat het je oplevert wanneer je hiermee aan de slag gaat is dat je ook in jezelf niet de hele tijd het gesprek aan hoeft te gaan. De innerlijke discussie die veel begint met ‘ja maar…’

Het werken aan een innerlijk kompas of opdracht kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Kies een thema in je leven waar jij onderzoek naar wilt doen om te weten hoe jij daarin staat. Of pak het gelijk groots aan en kies niet een los thema maar neem regie over je persoonlijk leiderschap.

Thema voor thema zicht krijgen op je innerlijke opdracht? Kies maar een onderwerp en begin….

Hoe zie ik vriendschap? Ik heb een duidelijk beeld van wat vriendschap is voor mij. Het is iets anders dan de relatie met kennissen die ik heb. Het is ook anders dan familie. Hoewel, mijn relaties met mijn broers komen dicht in de beurt, hebben zelfs iets extra’s omdat we zoveel delen, maar het blijft anders dan puur vriendschap.

Waar sta ik dan voor in vriendschappen? Echte vrienden mogen altijd mijn aandacht vragen. Ze zijn welkom in mijn huis. Echte vrienden mogen ook zien wie ik werkelijk ben. Dus wanneer ze onverwacht komen, ik duidelijk zeer toe ben aan een avond bankhangen, dan mag dit er allemaal zijn.

Waar ik ook voor sta is dat ik eerlijk ben. In gesprekken met vrienden zal ik delen hoe ik iets zie. Ook als ik een andere mening heb. En dit kan op een liefdevolle manier, dit hoeft niet in de vorm van tegenover elkaar staan. Door op deze manier in vriendschappen te staan, duren vriendschappen ook lang. En zelfs wanneer we een bepaalde periode elkaar niet veel zien of spreken denk ik met een warm hart aan ze.

Met andere woorden, mijn innerlijk kompas met betrekking tot vriendschappen is: welkom, openhartigheid, eerlijkheid, trouw en loyaliteit. En wanneer ik deze termen niet ervaar in contact met mensen spreek ik dus ook niet van vriendschappen. Dat geeft mij veel duidelijkheid.

En? Wat is jouw innerlijke opdracht? Welk kompas gebruik jij?