Deze vraag lijkt actueler dan ooit. Nu ‘we’ allemaal thuis werken is de dagelijkse realiteit van velen veranderd. Sommige van ons komen om in het werk, anderen hebben te weinig om handen. En waar kom je dan je bed voor uit? Ben je juist geïnspireerd door deze tijd? Voel je weer waarom je ooit hebt gekozen voor het vak leerkracht? Of juist niet en twijfel je over de juistheid van je werkplek? Je invulling van het leven?

Sinds enige tijd kun je mijn E-book  ‘de 7 redenen om je drijfveren aandacht te geven’   lezen. Dit boek, met zelfonderzoeksvragen en opdrachten, neemt je mee in het maken van contact met jouw passies.

Want misschien was het al voor 15 maart dat je regelmatig voor de klas stond en je moe voelde. Dat jij je niet meer kunt herinneren waarom je ooit voor de opleiding tot leerkracht hebt gekozen. Dat je niet meer kunt genieten van de leerlingen die over 10 minuten voor je zitten. En nu, terwijl je vanuit huis je lessen vormgeeft, is dit gevoel niet veranderd.

Dan kan het betekenen dat het je niet lukt contact te maken met je passie. Dat je niet meer herkent waar jij blij van wordt. En ik zeg dan: er is werk aan de winkel! Want ik geloof er heilig in dat je niet zo door het leven hoeft te gaan. Dat het ook voor jou binnen de mogelijkheden ligt om wel een leven te leiden met een glimlach op je gezicht en in je hart.

Een passie is iets waarbij jij je nooit verveelt. Waar je altijd mee bezig wil zijn. Omdat je dat leuk vindt, omdat je er blij van wordt. Als je ermee bezig bent vergeet je misschien tijd en plaats. Je krijgt energie van je passie. Misschien niet altijd lichamelijk, maar wel geestelijk.

Schrijf het eens op. Waar word jij blij van? Waar kunnen ze jou wakker voor maken? Waar zeg jij geen nee tegen als je het aangeboden krijgt?

Het is belangrijk je passie in beeld te hebben omdat ze je kunnen helpen bij het ontdekken van je ‘innerlijke opdracht’ en je missie. Meer hierover in mijn blogs van mei en juni.

Je passie geeft richting aan je leven. Als jij het voor elkaar krijgt je passie helder te krijgen. Passies helpen je met keuzes maken, met sturing geven aan je carrière. Passies zijn geen luxe. Ze vertellen je wie jij bent. Ze helpen je jezelf te laten zien aan anderen. Je kunt jezelf erin profileren, en anderen kunnen je erin waarderen.

En zoals ik in mijn E-book schrijf geeft je passie je zicht op persoonlijke behoeften. Laat je die behoeften veel in je leven terugkomen, dan zullen ze je gelukkiger maken. Als je onderzoek doet naar je passies, en deze vervolgens analyseert heb je een beter beeld op wat je gelukkig maakt.

Ik hou van koken. Vooral als ik mijzelf nieuwe technieken kan aanleren. Voor mij geldt dat ik van veel afwisseling hou en dat ik graag nieuwe dingen ontdek. ‘Nieuw’ geeft mij energie en stimuleert mij. Niet zo vreemd dus dat ik van koken hou. Daar komen die ingrediënten in terug.

Door te weten wat mijn passie is, leer ik waar ik blij van word. Omdat ik heb geleerd waar ik blij van word, kan ik in andere situaties dezelfde ingrediënten toevoegen. Als ‘nieuw’ mij energie geeft moet ik dus zorgen dat mijn werk steeds anders is, onvoorspelbaar. Vandaar dat ik zo blij werd in het speciaal onderwijs. Daar is werkelijk geen dag hetzelfde of loopt zoals je van tevoren hebt voorbereid. Daarmee werken maakt dat ik toch vol energie de dag kan afsluiten. Ieder jaar dezelfde kerstviering organiseren was dan weer een uitdaging omdat het zo ‘hetzelfde’ is.

Je passie kan je dus veel meer vertellen dan ‘dat vind ik leuk om te doen’. Mij geeft het inmiddels een duidelijke sturing in mijn keuzes. Met coaching gericht op het ontdekken van jouw passie krijg je meer zicht op wie jij bent! En dat maakt dat jij niet meer voor je klas staat en denkt “wat was ook alweer mijn reden?”

Zoals ik al zei. Ook jij kunt meer verbinding ervaren met wat je doet door je passie voor je te laten werken. En met een lach op je gezicht ergens mee bezig te zijn. Ik gun het je van harte.